2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Μελομακάρονα

 

Συνταγή για Μελομακάρονα ξανθιώτικα !!!
Η χαρά των παιδιών, να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά τα γλυκά των Χριστουγέννων!!
από Ξάνθη... η Πόλη μας...!!!
Για τη ζύμη:
� 2 ποτήρια του νερού λάδι καλό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
� μισό ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι τον νερού πορτοκαλόζουμο
� 1 κουταλιά της σούπας μέλι
� 360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
� 10 γραμ. αμμωνία-15 γρ σόδα
� 1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο
� φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού
� 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
� 1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)
� καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
� 1 ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
� 1 ποτήρι του νερού μέλι
Εκτέλεση
* Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε μέχρι ν' ασπρίσει.
* Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο, την αμμωνία, τα καρύδια και τα μπαχαρικά.
* Εξακολουθούμε το δούλεμα.
* Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
* Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
* Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση.
* Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
* Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια ή αμύγδαλα ή και σουσάμι κοπανισμένα.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα