2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Οδοιπορικό στη Βηθλεέμ, εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός...

Β η θ λ ε έ μ,
στα αραβικά
بيت لحم (Μπαΐτ-Λαμ),
στα εβραϊκά
בית לחם‎‎ (Μπέιτ-Λεχέμ),
δηλ. «Οίκος Άρτου».

Σε μικρή απόσταση από την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ βρίσκεται μια μικρή κωμόπολη, γνωστή από την αρχαιότητα ως Βηθλεέμ. Η αίγλη της και η φήμη της διατρέχει όλη την οικουμένη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, αφού εδώ γεννήθηκε από την Αγία Παρθένο το «παιδίον Ιησούς».
 Το σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και αγιότερα προσκυνήματα. Ιδιαίτερο δέος συνέχει τον κάθε πιστό στην είσοδό του εντός αυτού του τόσο ταπεινού χώρου όπου, εκείνη την άγια νύχτα, χώρεσε ολόκληρος ο Ουρανός!
«Διέλθωμεν δ ως Βηθλεμ...»
Ας πάμε λοιπ
ν έως την Βηθλεμ!
Όσοι αντικρίζουν τον νεογέννητο Χριστό, έχουν πρώτα διαγράψει μια πορεία.
Ο Ιωσήφ και η Παναγία ήλθαν από τη Ναζαρέτ.
Οι βοσκοί από την ύπαιθρο, που έβοσκαν τα κοπάδια τους.
Οι σοφοί μάγοι από τη μακρινή Ανατολή.
Τότε Τον αναγνωρίζουν και Τον προσκυνούν.
Μια ακόμη πορεία, νοητή μέχρι τη Βηθλεέμ, ελάτε να επιχειρήσουμε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου μας (κάτω από το παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ).
Θα μας βοηθήσει ο θεολόγος κ. Γιάννης Περράκης με την προβολή έγχρωμων διαφανειών (power point) και την ξενάγηση στο χώρο και το χρόνο...
Τα υπόλοιπα είναι δικά μας. Η απόφασή μας για συνέχιση της πορείας μέχρι τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία για να αντικρίσουμε κι εμείς και να προσκυνήσουμε τον νεογέννητο Χριστό.
Εκείνον που έγινε σαν κι εμάς, για να γίνουμε κι εμείς σαν Εκείνον...
Τον Λόγο που έγινε σάρκα, για να γίνει η σάρκα Λόγος...
Τον Θεό που έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός...
Σε περιμένουμε!