2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Συναξαριστής 10 Δεκεμβρίου: Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

 


Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

Των αγίων Μαρτύρων η άθληση μοιάζει σαν τα δένδρα, που γύρω στις ρίζες τους πετούν νεόφυτα και παραβλάσταρα. Όταν ένας μαρτυρή, γύρω του φυτρώνουν νέοι μάρτυρες, όπως συνέβη με τον άγιο Μηνά τον καλλικέλαδο και τους δύο συναθλητάς του Ερμογένη και Εύγραφο, των οποίων η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Ο άγιος Μηνάς, στρατιωτικός το επάγγελμα, στάλθηκε στην Αλεξάνδρεια, για να διαλύση επαναστατικές ταραχές και με τον καλό του τρόπο και τον ωραίο του λόγο - γι' αυτό κι ωνομάσθηκε καλλικέλαδος - κατώρθωσε να τους κάμη όλους σχεδόν χριστιανούς. Εστάλθηκεν ύστερα ο Ερμογένης για να συλλάβη τον Μηνά και με τα πρώτα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλε, βλέποντας την καρτερία του, έγινε κι αυτός χριστιανός. Στο κοινό μαρτύριο τελευταίος ακολούθησε ο Εύγραφος, γραμματέας του Μηνά. Η Εκκλησία, όπως το είπε και ο Χριστός, είναι σαν το κλήμα· όσο κλαδεύεται, τόσο πετά νέα κλήματα και κάνει καρπό.


Βιογραφία
Ο Μηνάς ήταν Αθηναίος και από την οικογένεια του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το φως και την αλήθεια. Έτσι, ο Μήνας έγινε χριστιανός.

Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311 - 313 μ.Χ.) (κατ' άλλους ο Μαξιμιανός [286 - 305 μ.Χ]) , μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις.

Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί μέσα από τις πληγές του. Μετά από καιρό, όταν ο Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύθηκαν. Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα πού πεσμένος στο έδαφος έψαλλε: «Ἐὰν πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ Κύριε» (Ψαλμός κβ' 4). Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε. Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Ερμογένης και ο Εύγραφος που ήταν γραμματικός του Μηνά. Αργότερα, όλους μαζί τους αποκεφάλισαν
Αναδημοσιευση απο http://ahdoni.blogspot.com/