2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Η συνταγή της ημέρας

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο ελαιόλαδο, 250 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. χυμός πορτοκάλι, 10 γρ. τριμμένη κανέλα, 20 γρ. μαγειρική σόδα, ξύσμα ενός πορτοκαλιού, 2 κιλά αλεύρι μαλακό,200 γρ. καρυδόψιχα.
Για το σιρόπι 250 γρ. νερό, 400 γρ. μέλι, 200 γρ. ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλας, χυμός μισού λεμονιού. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε το λάδι με τη ζάχαρη τον χυμό πορτοκαλιού την κανέλα τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού. ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν πρέπει να βράσει, μόνο να ζεσταθεί. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, στην οποία έχουμε βάλει το κοσκινισμένο αλεύρι. Θα δημιουργηθεί ένα αφράτο ζυμάρι. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι και τα τοποθετούμε πάνω σε σήτα για να τους δώσουμε σχήμα. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το μέλι τη ζάχαρη το νερό την κανέλα και το χυμό λεμονιού το νερό την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα μελομακάρονα για να μελώσουν. Προσοχή Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα ελαφρώς κρύα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.