2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Δάκρυα, συγκίνηση αλλά και ανάγκη έμπρακτης στήριξης του έργου του Ναθαναήλ... (2 χρόνια πριν το παρασκήνιο από Ν. Ζωίδη...)



Η συμπλήρωση δύο χρόνων από την "ιστορική" για την Κω χειροτονία Ναθαναήλ (ξαναζωντάνεψε μνήμες και στιγμές, με τον καλύτερο τρόπο, το πλούσιο οπτικό υλικό από το αρχείο του Β. Χατζηβασιλείου, που παρουσίασε παράλληλα με τις ομιλίες ο Σ. Γιαννιώτης), η βράβευση του από τον Πνευματικό όμιλο Κώων "ο Φιλητάς", για το τόσο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η εξιστόρηση του πρώτου τηλεφωνήματος αμέσως μετά την επιλογή του για την Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, από τον Ν.Ζωίδη και η αναφορά του τελευταίου στο τι προηγήθηκε, η δέσμευση του Αντιδημάρχου Γ. Μπαλαλή για έμπρακτη στήριξη από τον Δήμο, αλλά και η άκρως ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ομιλία του Δικηγόρου-Ιστορικού Β. Χατζηβασιλείου με θέμα: "Ο Θρησκευτικός βίος των Κώων. Η Κως Επισκοπή, Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη δια μέσου των αιώνων", ήταν αρκετά για να γεμίσουν ασφυκτικά (με πάρα πολλούς όρθιους) την Πνευματική εστία στην εκδήλωση της χτεσινής βραδιάς.
Η λατρεία του κόσμου, τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και οι θερμές εκδηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπο του Κώου Ιεράρχη, (αγνοώντας ακόμα και την παράκληση του προς τον χορό των ιεροψαλτών υπό τον καθηγητή Γ. Σακέλλη, να μην ακουστεί το " Εις πολλά έτη Δέσποτα..." για τον ίδιο, αλλά μόνο για τον Πατριάρχη...) δεν είναι όμως αρκετή για να καλύψει τις τόσες ανάγκες του καθημερινού συσσιτίου τόσων ανθρώπων και του συνολικού φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης...
Η Κως και οι άνθρωποι της μπορεί να ναι πλούσιοι -όπως τόνισε- αλλά οι ανάγκες της εξίσου μεγάλες (περιγράφοντας γεμάτος συγκίνηση τις προσφορές της τελευταίας στιγμής από συνανθρώπους μας, στην καθημερινή του αγωνία όταν τα χρήματα δεν επαρκούν, συμπληρώνοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι κάποια στιγμή θα περιφέρει πόρτα πόρτα τον λογαριασμό...)