2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στο ασκητήριο της Οσίας Μελούς στη Βορίνα





Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, για πρώτη φορά, η θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Οσίας Μελούς στην περιοχή Βουρρίνα της Κω.
Το παλαιότατο εκκλησάκι  βρίσκεται σε ένα ύψωμα περίπου  τέσσερα χιλιόμετρα μετά τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Κω. Στο  χώρο αυτό ασκήτεψε η Οσία Μελώ, η  οποία κατά καιρούς ταυτίστηκε με την Αγία Μελάνη τη Ρωμαία. Μετά την ανακάλυψη και έκδοση από τον Halkin στιχηρών προς τιμήν της, στον κώδικα 1362 του τέλους του 15ου αιώνα, ο οποίος φυλάσσεται στο Παρίσι, ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται για Οσία, η οποία ασκήθηκε στην περιοχή. Μάλιστα, φαίνεται ότι το σπήλαιό της σχετίζεται με το βράχο, ο οποίος αποτελεί το νότιο τοίχο του σημερινού ναισκου. Τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν για το βίο της προέρχονται από τα στιχηρά του Μητροπολίτου Μητροφάνη, ο οποίος, σύμφωνα με μελέτη του καθ. Ζαχαρία Τσιρπανλή, ήταν μητροπολίτης Ρόδου και έζησε κατά την εποχή της ιπποτοκρατίας.
Η Οσία Μελώ, αφού μοίρασε  την περιουσία της στους φτωχούς  έζησε ασκητικότατα σε αυτό το απόμακρο σημείο της Κω αναζητώντας τη μόνωση και τη διαρκή επικοινωνία με το Θεό. Σύμφωνα με το Μητρ. Μητροφάνη ετάφη στο ασκητήριό της. Σήμερα, εμφανίζεται σε Κώους, ανάμεσα σε τριαντάφυλλα, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταπόκρισή της στις προσπάθειες για επανακαθιέρωση της μνήμης της.
Ο Κώος ιστοριοδίφης Ιάκωβος Ζαρράφτης παραθέτει τη μαρτυρία ότι κατά το έτος 1018 κάποιος ασκητής έκτισε μοναστήρι πλησίον του Ι. Ναού της Οσίας Μελούς και ζούσε εκεί θεραπεύοντας τους πιστους που έφθαναν κοντά του υποδεικνύοντάς τους τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή, στη θέση Κοκκινόνερο. Τα ερείπια των κτηρίων σώζονται μέχρι τις μέρες μας, περίπου 50 μέτρα υψηλότερα απο το ναισκο (προς νότον).
Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε  μόνος του με πρωτοχριστιανική απλότητα στο διαστάσεων τριών επί τεσσάρων, περίπου, μέτρων σπηλαιώδες ναιδριο, ενώ οι συναχθέντες πιστοί παρίσταντο προσευχόμενοι στον περιβάλλοντα χώρο. Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας προσφέρθηκαν τοπικά γλυκίσματα στους προσκυνητές.
Η Οσία εορτάζεται κατά το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ