2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

12 Μαρτίου. Το θαύμα των Κολλύβων και του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.


Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής - γι' αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα - θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου, ο Αγιος Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα. Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα (περιοχή του Πόντου από όπου καταγόταν ο Αγιος Θεόδωρος).

Ετσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα. Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.

Από τότε γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

πηγή ΑΗΔΟΝΙ

ΣΧΟΛΙΟ
Να συμπληρώσω ότι ο μέχρι τότε οι Κωνσταντινουπολίτες δεν ήξεραν τι είναι τα κόλλυβα και το έμαθε πρώτος ο Πατριάρχης από τον ίδιο τον Αγιο Θεόδωρο.
Επίσης πολλοί χριστιανοί έχουν την εντύπωση ότι το Σάββατο αυτό είναι ψυχοσάββατο και τα κόλλυβα γίνονται για τις ψυχές των κεκοιμημένων....
Είναι λάθος, άσχετα αν η Εκκλησία μας δέχεται τα κόλλυβα αυτά κάνοντας την χάρη των πιστών.
Οπως μου εξήγησε κληρικός τα κόλλυβα αυτά είναι κόλλυβα απόδοσης τιμής κι όχι αναπάυσεως ψυχών.... Συνεπώς δεν πρόκειται για Ψυχοσάββατο.
Επίσης να συμπληρώσω ότι το γεγονός με τις μολυσμένες τροφές έγινε Καθαρά Δευτέρα αλλά η Εκκλησία μετέφερε τον εορτασμό το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα για λόγους ευκολίας των πιστών.
ΠΗΓΗ http://koukfamily.blogspot.com/