2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Γευστικότατος Χαλβάς Σιμιγδαλένιος.



Συνταγες για 8-10 άτομα
Υλικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι, ψιλό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
2.5 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα, ψιλοκομμένα
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κουτάλι της σούπας κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας
Προετοιμασία:
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει (περίπου 6 λεπτά). Αμέσως προσθέτουμε την σκόνη κανέλας και το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Στο στάδιο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί με την προσθήκη του σιροπιού το μείγμα πετάγεται και καίει πάρα πολύ!
Αφού βάλουμε όλε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι επαναφέρουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει καλά ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε μερίδες. Ο χαλβας σιμιγδαλενιος σερβίρεται τέλεια με απογευματινό καφέ.