2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια
Κυριακή, 07 Αύγουστος 2011 01:33
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 7 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Δομετίου και των Δύο Μαθητών του, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Δομέτιος ήταν Πέρσης και έζησε επί αυτοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από κάποιο χριστιανό, ονόματι Άβαρο. Όταν το έμαθαν αυτό οι άνθρωποι του σπιτιού του, εξεγέρθηκαν εναντίον του και ο Άγιος Δομέτιος αναγκάστηκε να τους εγκαταλείψει. Πήγε στην πόλη Νίσιβη στα βυζαντινά σύνορα, οπού κλείστηκε σε κάποια Μονή. Αναχώρησε, όμως, κι από κει, για να πάει στη Θεοδοσιούπολη, στη Μονή Σεργίου και Βάκχου, όπου εκεί ο Άγιος Δομέτιος καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του Ευαγγελίου. Ο προϊστάμενος της Μονής Ουρβέλ, βλέποντας την πνευματική ανωτερότητα του Αγίου Δομετίου, θέλησε να τον κάνει πρεσβύτερο. Αλλά ο αγώνας του Αγίου δεν ήταν πως να λάβει αξιώματα, αλλά πως θα τα αποφύγει... Διότι έμαθε από τον Κύριο Ιησού Χριστό, να είναι «ταπεινός τη καρδία», δηλαδή, ταπεινός στο φρόνημα και την εσωτερική διάθεση. Γι' αυτό και έφυγε στα όρη και ζούσε μέσα σε μια σπηλιά με δύο μαθητές του. Όταν κάποτε περνούσε από 'κει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, διέταξε να τον σκοτώσουν. Οι στρατιώτες του Ιουλιανού βρήκαν το Άγιο Δομέτιο και τους μαθητές του να ψάλλουν μέσα στη σπηλιά, όπου τους φόνευσαν με λιθοβολισμό. Έτσι ο Άγιος Δομέτιος και οι Μαθητές του παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὸν τῆς χάριτος λόγον εἰσποιησάμενος, πυρσολατρῶν τᾶς τερθρείας ἀπεποιήσω σοφῶς, τῷ Χριστῷ ἀνατεθεῖς Πάτερ Δομέτιε, καὶ ἐν ἀθλήσει ἀκλινής, ὡς ὁσίων μιμητής, ἐδείχθης Ὁσιομάρτυς, διὸ σὲ ὕμνοις τιμῶμεν, σὺν φοιτητῶν σου τὴ δυάδι σοφέ.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός