2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Συναξαριστής 24 Ιανουαρίου: Οσία Ξένη

Προσθήκη λεζάντας
Η οσία Ξένη, της οποίας η Εκκλησία σήμερα τιμά την μνήμη, επάνω στην ώρα του γάμου της, παράτησε και το νυμφίο και τη χαρά του κόσμου, αντί για το Νυμφίο Χριστό και την πνευματική χαρά του αγάμου και αγνού βίου. Η πράξη αυτή όσο περισσότερο είναι ακατανόητη, τόσο και πιο πολλά διδάσκει. Πολλοί από το πλήθος εκείνο που έρχονται σε γάμο δεν έχουν ξεκαθαρισμένες αντιλήψεις και πίστη για το τι θα πη έγγαμος βίος. Και πολλοί από τους λίγους εκείνους που γίνονται μοναχοί δεν ξέρουν τι είναι και πως δικαιώνεται στη ζωή η αγαμία. Ταιριάζει εδώ να θυμηθούμε τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου. Προς τους εγγάμους· "Μη τοίνυν αναπέσης, ω ούτος, ο προς κοινωνίαν γυναικός προηρημένος, ως επ' εξουσίας έχων τον κόσμον περιβαλέσθαι". Και προς τους μοναχούς· "...προληφθέντα δε δια της οικείας ομολογίας, φυλάσσειν προσήκει εαυτόν τω Θεώ, καθάπερ τι των ιερών αναθημάτων".




Βιογραφία
Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη.


Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, φεύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Πηγαίνει στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά.


Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της αγίας.


Η αγιοσύνη της αναγνωρίσθηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, όταν εμφανίσθηκε στον ουρανό σταυρός σχηματισμένος από αστέρια

αναδημοσίευση απο http://ahdoni.blogspot.com/