2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Στόχοι επιθέσεων τα ελληνορθόδοξα μοναστήρια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη

briefingnews.gr
Ήρωες μοναχοί μετρούν χρόνια θητείας στα μοναστήρια στις ερήμους ενώ βρίσκονται μια ανάσα απόσταση από τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.
Πολλές φορές μάλιστα η ζωή τους

γίνεται εφιαλτική δίπλα στις αναταράξεις που χαρακτηρίζουν την περιοχή του Ισραήλ και της

Από την νεαρή τους ηλικία έλληνες μοναχοί αποφάσισαν να υπηρετήσουν στην πιο επικίνδυνη ζώνη της χώρας για να προφυλάξουν και να διατηρήσουν τα μοναστήρια όπου σύμφωνα με τις γραφές γράφτηκε ιστορία .
Μετά όμως από χρόνια που δούλεψαν σκληρά να αναστηλώσουν τα μοναστήρια και να τα διατηρήσουν ανοιχτά για να υποδεχθούν τους πιστούς από όλο τον κόσμο με κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους , οι δυσκολίες για την επιβίωσή τους συνεχίζονται και οι επιθέσεις από φανατικούς της περιοχής ακόμη και τώρα είναι ο μεγάλος φόβος τους.

Πριν από λίγες μέρες ο γέροντας του μοναστηριού ΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ στη Σαμάρεια , έπεσε γι άλλη μια φορά θύμα εγκληματικής επίθεσης από φανατικούς μουσουλμάνους με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο νοσοκομείο με επικίνδυνα τραύματα.

Ο ηγούμενος Ιουστίνος δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας. Τα τραύματά του στο κεφάλι μαρτυρούν την βαναυσότητα που δέχθηκε μια νύχτα που μπήκαν στο μοναστήρι του όταν ακόμη κοιμόταν. Για μεγάλο διάστημα μάλιστα αναγκαζόταν να κοιμάται στην αποθήκη ή στην τουαλέτα ή στην εκκλησία προκειμένου να μην τον δολοφονήσουν. Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να περιφράξει το μοναστήρι με ηλεκτροφόρα καλώδια για να μην μπαίνουν μέσα τη νύχτα.

Ο προηγούμενος ηγούμενος του μοναστηριού είχε δολοφονηθεί και η μοναχή Φιλοθέη που ήταν εκεί επίσης χτυπήθηκε θανάσιμα εκείνο το διάστημα.


Από την άλλη πλευρά της ερήμου της Ιουδαίας ο ηγούμενος του μοναστηριού  ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ που βρίσκεται στο όρος των πειρασμών έχει πέσει αμέτρητες φορές θύμα εγκληματικών ενεργειών . Ο μοναχός Γεράσιμος υπηρετεί ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια στην έρημο της Ιουδαίας αφού εκεί σύμφωνα με τις γραφές νήστεψε και προσευχήθηκε  για 40 μέρες ο Ιησούς και πειράχθηκε από το Δαίμονα. Αυτό το μοναστήρι έχει γίνει στόχος κακοποιών και φανατικών πολλές φορές και ο γέροντας Γεράσιμος έχει πέσει στα χέρια των κακοποιών άλλες τόσες.

Τελευταία μάλιστα τον έδεσαν, τον φίμωσαν και του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό για να τους δώσει τα κλειδιά της εκκλησίας ώστε να μπουν μέσα να πάρουν τις εικόνες.  Η αστυνομία της περιοχής αλλά και το επίσημο κράτος του Ισραήλ γνωρίζουν τα χτυπήματα στο μοναστήρι αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την ζωή αυτού του ανθρώπου.


Στο μοναστήρι της Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία οι μοναχές που κρατούν το μοναστήρι αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρα καλώδια και συρματοπλέγματα γύρω από την μάντρα του μοναστηριού γιατί πολλές φορές έπεσαν θύματα κακοποιών και ληστών. Ακόμη και με πέτρες έχουν προσπαθήσει να τους σπάσουν τα κεφάλια την ώρα που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.



Στο μοναστήρι του Αββά Θεοδόσιου, ο ηγούμενος , έχει κινδυνέψει πολλές φορές να χάσει η ζωή του από φανατικούς που θέλουν να κάνουν δικό τους το μοναστήρι.

Η πιο τρομακτική στιγμή που έζησε ήταν όταν τον έριξαν πάνω σε αναμμένα ξύλα για να τον κάψουν δεμένο χειροπόδαρα. Αν δεν περνούσαν κάποιοι περαστικοί να τον σώσουν σήμερα θα ήταν νεκρός.

Οι μοναχοί στην περιοχή των Ιεροσολύμων αλλά γενικότερα στην Αγία Γη καθημερινά περνούν τον δικό τους γολγοθά παρόλα αυτά πασχίζουν να διαφυλάξουν τα άγια κληροδοτήματα και να τα διατηρήσουν για τις νέες γενιές ως την πιο ακριβή κληρονομιά. Όλοι τους μάλιστα μεγαλώνουν την περιουσία του μοναστηριού τους από τα χρήματα που αφήνουν οι επισκέπτες για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα η ελληνική παρουσία εκεί.


Το έργο που προσφέρουν έχει μεγάλη αξία διότι με τις οικονομίες τους βοηθούν να επιβιώσουν  φτωχές οικογένειες στην Παλαιστίνη οι οποίες γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχει κάποιος που θα τους δώσει ένα πιάτο φαγητό στις δύσκολες στιγμές τους.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή πολλές φορές αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές όμως το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν φροντίζει για την σωματική ακεραιότητα των ελλήνων ηρώων που «φυλάσσουν Θερμοπύλες».

Το ερώτημα είναι που βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και γιατί δεν ζητά από την επίσημη κυβέρνηση της χώρας να προφυλάξει τους έλληνες μοναχούς.  Άλλωστε είναι γνωστό ότι αν πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρει διότι  όλα τα προσκυνήματα  τα οποία υπηρετούν οι μοναχοί είναι μεγάλο έσοδο για το κράτος του Ισραήλ αφού χιλιάδες επισκέπτες έρχονται αποκλειστικά και μόνο στο Ισραήλ για τα Πανάγια προσκυνήματα.


Φωτογραφίες: Μαρία Γιαχνάκη

 Παλαιστίνης.
Όμως κανείς τους δεν μετανιώνει για την απόφασή τους να είναι φύλακες των Πανάγιων προσκυνημάτων.