2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αρχιερέως κυρού Αιμιλιανού πρώην Κώου και Νισύρου

Κως, του Βασίλη Γεωργιόπουλου
Όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου το Σάββατο 15 Οκτώβριου 2011 και ώρα 08:00 θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου της πόλεως Κω Σαρανταήμερο Μνημόσυνο από την εκδημία στην άνω και Θριαμβεύουσα Εκκλησία του Ιεράρχου κυρού Αιμιλιανού πρώην Κώου και Νισύρου.

Ο εκλειπών διετέλεσε για πενήντα δύο σύναπτά έτη ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου τα δε τελευταία είκοσι έξι στην θεοφύλακτο παύλεια Εκκλησία της Κω και της Νισύρου.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του, το οποίο αποτυπώνει την πολυκύμαντη παρουσία του αλλά και την δυναμική του προσώπου του στο πέρασμα του αλλά στην ιστορία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Μητροπολίτης πρώην Κώου και Νισύρου κυρός Αιμιλιανός. (+ 08-09-2011)(Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Ο κατά κόσμον Χριστοφόρος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στη Χάλκη στις 12 Απριλίου 1915. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1936. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1937 και Πρεσβύτερος το 1951. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως από το 1951 μέχρι το 1968. Στις 12 Ιουνίου 1959 χειροτονήθηκε τιτουλάριος εν τιμητική ενεργεία Μητροπολίτης Σελευκείας. Το 1964 απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη. Στις 12 Αυγούστου 1969 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Βελγίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Κώου. Στις 23 Φεβρουαρίου 2009 απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας λόγω γήρατος. Εκοιμήθη στις 8 Σεπτεμβρίου 2011.
Ο Μητροπολίτης Κώου και Νισυρου κ. Ναθαναήλ στην εξοδιο ακολουθια μίλησε για την πορεία και τη διακονία του προκατόχου του, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στη στενή συνεργασία του με τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

«Συνυφασμένη μετ’ Εκείνου η ζωή του. Ακόμη και όταν προάγεται εις Μητροπολίτην Σελευκείας το 1959, παραμένει Πρωτοσύγκελλος διότι κρίνεται αναντικατάστατος, αναλαμβάνοντας παράλληλα και καθήκοντα Αρχιερατικού Προϊσταμένου, της μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. Ούτος αντιμετωπίζει κατά τας κρισίμους φάσεις του Κυπριακού, τις τουρκικές Αρχές. Ούτος απαντά εις τας ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων. Ούτος πάλι αγωνίζεται να δικαιολογήση τον Πατριάρχην του, όταν ρωτούν επιμόνως διατί δεν αφορίζει τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον αν πράγματι δεν υιοθετεί την πολιτικήν του, διατί δεν δηλώνει δημοσίως ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Κρίσιμες ώρες, κρίσιμες ημέρες, εβδομάδες, μήνες. Μίαν ολόκληρον περίοδον ο αοίδιμος Ιεράρχης εκτελεί χρέη κυματοθραύστου και, τελικώς, της 21η Απριλίου του 1964, με απόφασιν του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, απελαύνεται από τις τουρκικές Αρχές, ως ανεπιθύμητος» συνέχισε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου ο οποίος αναφέρθηκε στην μετέπειτα πορεία του μακαριστού ιεράρχη, ο οποίος υπηρέτησε πρώτα στην Αμερική, από το 1969 ως Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Βελγίου και Κάτω Χωρών και από το 1982 μέχρι και το 2009 ως ποιμενάρχης της δωδεκανησιακής Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου.
+ Αιμιλιανού του μακαριστού Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου πρώην Κώου και Νισύρου υπερτίμου και εξάρχου Κυκλάδων Νήσων Αιώνια η Μνήμη.