2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Θεία Λειτουργία στην Έφεσο


Φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα από την Έφεσο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα, για άλλη μια φορά, στα Μικρασιατικά παράλια.
Σήμερα το πρωί χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια

της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, όπου και ο τάφος του Αποστόλου και Ευαγγελιστού της αγάπης, ιερουργούντων του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλου Συκή και του Δευτερεύοντος διακόνου Ανδρέου.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκύνησε συγκινημένος τον τάφο του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.
Πρέπει να σημειωθεί πως στο κεντρικό κλίτος της περίφημης αυτής Βασιλικής, μπροστά από το ιερό βήμα σώζονται θραύσματα του μαρμάρινου άμβωνα, όπως και του κιβωρίου. Σε αυτή τη θέση ανασκαφτήκαν τρεις τάφοι, από τους οποίους ο ένας θεωρείται ότι είναι ο τάφος του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Οι κίονες και ο γλυπτός διάκοσμος του ιερού βήματος ανήκουν σε ανακατασκευή που έγινε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος- 12ος αιώνας).



Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους όμιλος προσκυνητών από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ᾽Πειραϊκή Εκκλησία᾽, με επικεφαλής τον Διευθυντή του π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο. 
Σήμερα το απόγευμα ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει σε Εσπερινό που θα τελεστεί στο Ναό της Παναγίας στα Αλάτσατα και αύριο το πρωί θα προστή της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.



fanarion.blogspot.com/