2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Πλήθος κόσμου στον Εσπερινό του Αγ. Χαραλάμπους στην Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων (ΦΩΤΟ)


των Βαγγέλη Γκιάτα, Γρηγόρη Καλύβα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους πιστούς να παρευρεθούν στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων όπου πριν από λίγο τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής αλλά φυλάγεται και η σεπτή του κάρα.


Της ακολουθίας του μεγάλου Εσπερινού απουσίαζε (για πρώτη φορά) ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, και αυτό λόγου του χιονιού που είχε καλύψει το οδόστρωμα και η προσέγγιση ήταν δύσκολη.

Στην προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα ο ηγούμενος της Ιερά Αγίας Τριάδας πατέρας Δομέτιος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού ανδρός της εκκλησίας τονίζοντας το ήθος του και την ομολογία του για την πίστη και για την οποία τελικά μαρτύρησε.

Η μορφή του Αγίου
Ο Ιερομάρτυρας και θαυματουργός Άγιος γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσα πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθεί από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήτανε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστης του στο Χριστό έγινε πιο φλογερή και η επιθυμία του να βοηθήσει τους Χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, να σωθούν, πιο μεγάλη. Δεν μπορούσε να ησυχάσει, όταν σκεπτόταν, ότι υπάρχουν άνθρωποι μακριά από το Χριστό, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο προορισμός τους και γιατί ζουν εδώ στη γη.
Είναι κρίμα, έλεγε, είναι τρομερό, είναι αδιανόητο να ζούνε οι άνθρωποι στην πλάνη της ειδωλολατρίας.

Αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. και από την θέση του αυτή, από το θείο αυτό αξίωμα της Ιεροσύνης, ανέλαβε τον μεγάλο αγώνα, αφ'ενός ν'ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνο από την ειδωλολατρική πλάνη και αφ' ετέρου ν'αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα.

Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σε όλη του τη μακρά ζωή — έζησε 113 χρόνια — έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον φύλαγε γι” αργότερα. Μαρτύρησε το 202 μ.Χ. με φριχτά βασανιστήρια καθώς τον έγδαραν ζωντανό .

Να πούμε εδώ ότι ο Άγις Χαράλαμπος έχει την θεία χάρη να είναι θαυματουργός άγιος καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν γίνει με την επίκληση του ονόματός του. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου φυλάσσεται η κάρα του.

Και είναι αυτός ένας λόγος που εξηγεί την μεγάλη ανάγκη του κόσμου να παρευρεθεί στις ακολουθίες εορτασμού.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.http://www.agioritikovima.gr/