2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Ο Απόστολος της Κυριακής 1 Μαρτίου 2015 - Κυριακή της Ορθοδοξίας



Προτίμησε νὰ ὑποφέρει μαζὶ μὲ τὸν λαὸ τοῦ Θεοῦ,
παρὰ ν’ ἀπολαμβάνει τὴν πρόσκαιρη ἁμαρτωλὴ ζωή.

(῾Εβρ. ια´ 24-26, 32-40)

Αδελφοί, πίστει Μωϋσῆς μέγας γενόμενος ἠρνήσατο λέγεσθαι υἱὸς θυγατρὸς Φαραώ, μᾶλλον ἑλόμενος συγκακουχεῖσθαι τῷ λαῷ τοῦ Θεοῦ ἢ πρόσκαιρον ἔχειν ἁμαρτίας ἀπόλαυσιν, μείζονα πλοῦτον ἡγησάμενος τῶν Αἰγύπτου θησαυρῶν τὸν ὀνειδισμὸν τοῦ Χριστοῦ· ἀπέβλεπε γὰρ εἰς τὴν μισθαποδοσίαν. Καὶ τί ἔτι λέγω; ᾿Επιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος περὶ Γεδεών, Βαράκ τε καὶ Σαμψὼν καὶ ᾿Ιεφθάε,

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 1 Μαρτίου 2015 - Κυριακή της Ορθοδοξίας




῎Ελα καὶ δὲς μόνος σου.

(᾿Ιω. α´ 44-52)

Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ ἠθέλησεν ὁ ᾿Ιησοῦς ἐξελθεῖν εἰς τὴν Γαλιλαίαν· καὶ εὑρίσκει Φίλιππον καὶ λέγει αὐτῷ· ἀκολούθει μοι. ῏Ην δὲ ὁ Φίλιππος ἀπὸ Βηθσαϊδά, ἐκ τῆς πόλεως ᾿Ανδρέου καὶ Πέτρου. Εὑρίσκει Φίλιππος τὸν Ναθαναὴλ καὶ λέγει αὐτῷ· ὃν ἔγραψε Μωϋσῆς ἐν τῷ νόμῳ καὶ οἱ προφῆται, εὑρήκαμεν, ᾿Ιησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ ᾿Ιωσὴφ τὸν ἀπὸ Ναζαρέτ. Καὶ εἶπεν αὐτῷ Ναθαναήλ· ἐκ Ναζαρὲτ δύναταί τι ἀγαθὸν εἶναι; λέγει αὐτῷ Φίλιππος· ἔρχου καὶ ἴδε.

Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει!




Η πιο παρεξηγημένη Ιερή Παροιμία: «Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» και όχι «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει».

“Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε θεμιτά και νόμιμα να καταλύσουμε την νηστεία;” είναι ένα σύνηθες ερώτημα πιστών προς τους ιερείς και ιδιαίτερα προς τους πνευματικούς – εξομολόγους. “Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει”, είναι μια εξίσου συνηθισμένη απάντηση.

Πλήθος κόσμου στον Εσπερινό του Αγ. Χαραλάμπους στην Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων (ΦΩΤΟ)










των Βαγγέλη Γκιάτα, Γρηγόρη Καλύβα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους πιστούς να παρευρεθούν στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων όπου πριν από λίγο τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής αλλά φυλάγεται και η σεπτή του κάρα.


Της ακολουθίας του μεγάλου Εσπερινού απουσίαζε (για πρώτη φορά) ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, και αυτό λόγου του χιονιού που είχε καλύψει το οδόστρωμα και η προσέγγιση ήταν δύσκολη.

Στην προσλαλιά του προς το εκκλησίασμα ο ηγούμενος της Ιερά Αγίας Τριάδας πατέρας Δομέτιος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού ανδρός της εκκλησίας τονίζοντας το ήθος του και την ομολογία του για την πίστη και για την οποία τελικά μαρτύρησε.

Η μορφή του Αγίου
Ο Ιερομάρτυρας και θαυματουργός Άγιος γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσα πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθεί από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών.

Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήτανε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστης του στο Χριστό έγινε πιο φλογερή και η επιθυμία του να βοηθήσει τους Χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, να σωθούν, πιο μεγάλη. Δεν μπορούσε να ησυχάσει, όταν σκεπτόταν, ότι υπάρχουν άνθρωποι μακριά από το Χριστό, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο προορισμός τους και γιατί ζουν εδώ στη γη.
Είναι κρίμα, έλεγε, είναι τρομερό, είναι αδιανόητο να ζούνε οι άνθρωποι στην πλάνη της ειδωλολατρίας.

Αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. και από την θέση του αυτή, από το θείο αυτό αξίωμα της Ιεροσύνης, ανέλαβε τον μεγάλο αγώνα, αφ'ενός ν'ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνο από την ειδωλολατρική πλάνη και αφ' ετέρου ν'αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα.

Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σε όλη του τη μακρά ζωή — έζησε 113 χρόνια — έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον φύλαγε γι” αργότερα. Μαρτύρησε το 202 μ.Χ. με φριχτά βασανιστήρια καθώς τον έγδαραν ζωντανό .

Να πούμε εδώ ότι ο Άγις Χαράλαμπος έχει την θεία χάρη να είναι θαυματουργός άγιος καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν γίνει με την επίκληση του ονόματός του. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου φυλάσσεται η κάρα του.

Και είναι αυτός ένας λόγος που εξηγεί την μεγάλη ανάγκη του κόσμου να παρευρεθεί στις ακολουθίες εορτασμού.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.











http://www.agioritikovima.gr/

Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους








Τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους τιμά σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.

Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015 - Ασώτου



Βγάλτε γρήγορα τὴν καλύτερη στολὴ καὶ ντύστε τον·
φορέστε του δαχτυλίδι στὸ χέρι καὶ δῶστε του ὑποδήματα

(Λουκ. ιε´ 11-32)

Εἶπεν ὁ Κύριος τήν παραβολήν ταύτην· ἄνθρωπός τις εἶχε δύο υἱούς. Καὶ εἶπεν ὁ νεώτερος

αὐτῶν τῷ πατρί· πάτερ, δός μοι τὸ ἐπιβάλλον μέρος τῆς οὐσίας. Καὶ διεῖλεν αὐτοῖς τὸν βίον. Καὶ μετ᾿ οὐ πολλὰς ἡμέρας συναγαγὼν

ἅπαντα ὁ νεώτερος υἱὸς ἀπεδήμησεν εἰς χώραν μακράν, καὶἐκεῖ διεσκόρπισε τὴν οὐσίαν αὐτοῦ ζῶν ἀσώτως.

Ο Απόστολος της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015 - λδ´ Επιστολή






῞Ολα μοῦ ἐπιτρέπονται, ἐγὼ ὅμως δὲν θὰ ἀφήσω
τίποτε νὰ μὲ κυριέψει

(Α´ Κορ. στ´ 12-20)

Αδελφοί, πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος. Τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασιν· ὁ δὲ Θεὸς καὶ ταύτην καὶ ταῦτα καταργήσει. Τὸ δὲ σῶμα οὐ τῇ πορνείᾳ ἀλλὰ τῷ Κυρίῳ, καὶ ὁ Κύριος τῷ σώματι· ὁ δὲ Θεὸς καὶ τὸν Κύριον ἤγειρε καὶ ἡμᾶς ἐξεγερεῖ διὰ τῆς δυνάμεως αὐτοῦ.

Ο Σταυρός που κουβαλάω είναι πολύ βαρύς




Μπορεί να παραπατάς,
μπορεί ακόμα
και να πέφτεις,
όμως ο Θεός
είναι πάντοτε εκεί
για να σε βοηθήσει
να τα ξεπεράσεις

Κάποτε, κάποιος νεαρός έφτασε στα όρια της απελπισίας. Πολλά τα προβλήματα. Ήταν πελαγωμένος. Αντικρίζοντας μόνο αδιέξοδο, έπεσε στα γόνατα προσευχόμενος, λέγοντας:

“Κύριε, δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν αντέχω άλλο. Ο σταυρός που κουβαλώ είναι πολύ βαρύς, ασήκωτος”.

Τι είναι το Τριώδιον;


Τι είναι το Τριώδιον;

Οι Ύμνοι του Τριωδίου είναι Κατανυκτικοί
και μας προετοιμάζουν για να υποδεχθούμε
το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας

Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, απο την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και τοεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές.