2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή" από τις εκδόσεις "ατέρμονον"



"Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή" από τις εκδόσεις "ατέρμονον"

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που μοιάζει να μην έχουν γραφεί για τη δική τους εποχή, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οι «Περιπέτειες ενός προσκυνητή», ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως «αριστούργημα» από τους θεολόγους και ερευνητές στην Ευρώπη ήδη από τον περασμένο αιώνα, είναι πολυδιαβασμένο, διαχρονικό και κυκλοφορεί σε πάνω από 30 γλώσσες. Ο συγγραφέας είναι άγνωστος ενώ το χειρόγραφο αυτού του έργου βρέθηκε για πρώτη φορά το 1884 στο Άγιο Όρος και τυπώθηκε στην πόλη Καζάν.
Στη Ρωσία των ατελείωτων στεπών ένας ταπεινός προσκυνητής διανύει χιλιόμετρα με τα πόδια και με ένα δισάκι στον ώμοπροσπαθεί να γνωρίσει πνευματικούς στάρετς και να προσκυνήσει ιερές εικόνες και λείψανα αγίων. Οι δυσκολίες που συναντά απέραντες, όμως η προσοχή του επικεντρώνεται στην αδιάλειπτη νηπτική ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό», καθώς και στην ρήση του Αποστόλου Παύλου «αδιαλείπτως προσεύχεσθε» που τον δυναμώνει και τον παρηγορεί.

« Ταξίδευα μέρες πέρασα πολλούς τόπους συντροφιά με την Προσευχή του Ιησού που με δυνάμωνε και με παρηγορούσε στους δρόμους που διάβαινα, στις καταστάσεις που αντιμετώπιζα, σε κάθε μου συναπάντημα».

Το καινούριο που φέρνει η παρούσα νέα του έκδοση είναι η σύγχρονη μετάφρασή του στην δημοτική γλώσσα από την Πολυξένη Τσαλίκη, χωρίς περικοπές και συντομεύσεις, καθώς και ένα ιδιαίτερα ζωντανό εξώφυλλο, ικανό να αποτελέσει αφορμή για ανάγνωση. Ένα βιβλίο κλασικό σε μια προσεγμένη μοντέρνα έκδοση, που θα μπορούσε να φέρει τους νέους ανθρώπους κοντά στην αναζήτηση του θείου, μέσα από ένα οδοιπορικό σε μοναστήρια και προσκυνήματα.

http://synodoiporia.blogspot.gr/