2 6

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Ως θείος Αρχάγγελος, των νοερών στρατιών, Τριάδος την έλλαμψιν, καθυποδέχη λαμπρώς, Γαβριήλ Αρχιστράτηγε· όθεν εκ πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, σώζε απαρατρώτους, τους πιστώς σε τιμώντας, και πόθω ανευφημούντας, τα σα θαυμάσια

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

1

Με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα, ζητά την κινητοποίηση των διεθνών φορέων και των μεγάλων δυνάμεων για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν: «Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε οργανισμό και φορέα, σε όλους τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν, έστω και τώρα, τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της ανθρωπότητας και να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το απάνθρωπο και παράλογο "θέατρο του θανάτου" που διαδραματίζεται από το 2011 στη Συρία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ελλάδος παρεμβαίνει στο δημόσιο λόγο, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στη Συρία. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τακτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Άκη Γεροντόπουλο, ενώ και η Ιερά Σύνοδος από το ξέσπασμα του πολέμου αλληλογραφεί, τόσο με διεθνείς Οργανισμούς, όσο και με το δοκιμαζόμενο Πατριαρχείο Αντιοχείας.


Το ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου έρχεται μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι αναστέλλει την καταμέτρηση των θυμάτων του πολέμου στη Συρία, καθώς οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις ζώνες της σύγκρουσης για να μπορούν να επαληθεύουν τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους.

Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι οι απώλειες στη Συρία ανέρχονταν σε περισσότερες από 100.000. Ο αριθμός αυτός αφορούσε μόνον τα θύματα των οποίων ο διεθνής οργανισμός είχε μπορέσει να επαληθεύσει το όνομα, τον τόπο και την ημερομηνία θανάτου.

Στο Συνοδικό ανακοινωθέν γίνεται ακόμη αναφορά στην απαγωγή των δύο αρχιερέων και των δώδεκα μοναζουσών, καθώς «θέτουν εν αμφιβόλω αυτή την ίδια την ύπαρξη του χριστιανικού στοιχείου στη χώρα».

http://www.agioritikovima.gr/